uFeel.me
Новият Марс
Автор: severianin,  12 февруари 2013 г. в 08:19 ч.
прочити: 205

Светът е нов.
Под вечния небесен свод
самите богове сега са други –
безмълвно следва Калачакра* своя ход
и над земята властва Калиюга*.

Пустеят старите светилища край Нил,
Олимп не помни вече Зевс и Хера,
и Марс на своя Рим е изменил
и нови Марсови полета е намерил.

Квадригата* е днес музеен експонат,
но Палор* пак конете управлява,
и пак предвожда Марс свирепа рат,
и пак до рамото му крачи Павор*.

И пак на силната му китка каца Пик*,
и Пакс* е пак безсилна да се бори,
и всеки срещнат до смъртта си е войник,
и се повтаря вечната История...

Какво, че не под Палатин и Квиринал*
пламтят олтарите на бога на войната –
и днес светът е безнадежден маргинал*,
готов за бърза смърт под знамената.

Днес няма кадуцей* светът край нас –
кой би гасил събудената ярост;
днес силата отново е върховна власт,
ликува Марс и всичко се повтаря.

И пак потеглят легионите на път –
империите се крепят върху войните;
с пет ъгъла е днес на Марс щитът,
по-страшен – мечът, огнени – стрелите.

Светът е нов и чужд под старите звезди,
самите богове са вече други...
Но не и Марс!
Марс в своя вечен път върви.

А на земята властва Калиюга.

______________

* Калачакра – санскр. – колелото на времето;
* Калиюга – в индуистката митология – четвъртата ера в развитието на човечеството – тъмното, грешното време;
* Квадрига – древна бойна колесница, запрегната с четворка коне;
* Палор – в римската митология – Ужасът, кочияшът на Марс;
* Павор – Страхът, спътникът на Марс;
* Пик – кълвач – свещената птица на Марс;
* Пакс – богиня, персонификация на Мира;
* Палатин и Квиринал – два от седемте хълма на Рим;
* Маргинал – незначителен, несъществен, второстепенен;
* Кадуцей – гр. – жезъл на вестителя – крилатият жезъл на Хермес, притежаващ силата да примирява противниците.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me