uFeel.me
МАКГАХАН
Автор: Krassimira_Stoynova,  3 март 2013 г. в 06:46 ч.
прочити: 421

Зад хълма там, отсреща,

във склоновете сврян,

сгушил се е градецът,

где раснал *МакГахан.

 

За турските злодейства

във селото Батак,

с убитите семейства,

посечени до крак,

 

за черквата с дръвника,

все още с кръв облян,

покруса предизвикал

световна – МакГахан.

 

За тежката ни участ

и многото злини

научили от него

великите страни;

 

английската кралица,

писателят Юго –

от него те разбрали

за нашето тегло.

 

За трупове димящи,

смразяващи кръвта,

за къщите горящи

и кървави дела,

 

за Османлии турци

как клали с ятаган,

с перото си написал

човекът МакГахан.

 

Русия се вдигнàла

на помощ в люта бран,

за зверствата разбрала

от него – МакГахан.

 

В Ню Легсингтън, Охайо,

където е роден,

през пролетта се чества

рожденния му ден.

По доблест нямащ равен,

за истина призван,

той либерейтор славен

от вси е назован!

 

Пред паметника с прочит,

с венци, с цветя залян,

отдаваме ти почит

на тебе – МакГахан!

 

 

*Дженюариъс Алойшиъс Макгахан (на английски: Januarius Aloysius MacGahan, среща се и като Януари Макгахан), е американски журналист. Известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз” по време на Априлското въстание (1876) и Руско-турската война (1877-1878). Ярък застъпник на българската национална кауза.

 

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me