uFeel.me
ЕМИГРАНТСКА /по Ботев/
Автор: cks,  8 февруари 2009 г. в 11:29 ч.
прочити: 435

Не плачи майко не тъжи,
че станах ази имигрант,
далеч от дома и от страната,
та тебе клета оставих
за свидно чедо да жалиш.
Но кълни майко, проклинай
тоз чужди роден снобизъм,
дето нас млади обърка
с оценка грешна преценяни,
не хубост, разум, учение,
а какво има баща ни
и от каква далавера докарва,
с тарикатлък без пот и усилие.
Аз зная майко милееш,
да  видиш деца задомени,
край внуци да се суетиш,
да се гордееш с нас и да гълчиш!
Но кажи какво да правя,
кат' си ме лошо възпитала
с честен труд да се препитавам,
да вярвам в добро и истина,
да поздравявам и да помагам...
там дето аз съм израсла
с идеи за знания кърмена,
там дето в града ми роден
висше образование завърших,
там дето първа любов нарани ме,
щот' не ми е мерцедес чеиза,
там дето неправдата подлуди ме,
да гледам как парите съдби решават,
престъпници пазят  и крадци защитават.
Ех, мале, майко, прощавай,
че не кандисах да стана украса
на знатна мутра с тежки синджири,
от високо да съм засмяна
все с нова модна премяна.
Прости, късно е... и веч не тъжи,
че не съумях светъл път да премина,
да клекна, да се пречупя, и да пробия,
кариера служебна да изградя,
с рушвети и шуробащения да се примиря.
Тъжно ти е зная да гледаш
на всеки празник семеен,
когато близки се радват и веселят,
кога се сбира на другите челята,
кога на връсниците ми се женят децата,
но ти имаш сърце юнашко,
понася всичко  и пак ще прости,
за моя избор, за тебе бунтарски,
за туй, че празни останаха твойте мечти.
Ако пък трудно ти е вече да търпиш,
то по-добре майко ме забрави,
радвай се на децата на роднини,
ала не оплаквай старите години,
нито пък слушай хората,
дето разказват за мене,
че няма никога да се завърна...
Но ако ти стигнат силите,
роптай на глас срещу оправията
на нашто родно управление
и етикета на поведение,
може пък някой да се заслуша,
да се обърка и да те послуша,
че аз отдавна загубих борбата за славата,
но все още си ми мила ти и ми е свидна държавата!

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me