StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,867
   Потребители: 12,421
   Автори: 4,034
   Коментари: 323,912
   Точки: 2,667,610
   Съобщения: 171,187
   Лексикони: 4,506
   Снимки: 10,712

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

ВЛАДЕТЕЛЯТ И МЪДРЕЦА

В един манастир високо в планината пристгнала много войска. Разпънали огромна шатра и предводителят им повикал мъдреца на манастира и му казал:

- Искам да говоря с всеки от твоите ученици насаме, ако само един от тях се върне при тебе, няма да разруша манастира.

Започнали да влизат учениците един по един, но никой не се връщал. Накрая останал само един и мъдрецът вече си помислил, че манастирът ще бъде съборен, но последният ученик се върнал. Учителят бил много щастлив и се прибрали заедно в манастира, а войската с предводителят им си заминали. След наколко години една вечер, когато било вече полунощ на вратата на манастира се почукало. Отвън стоял предводителят, окъсан и отчаян. Носел малко дете. Пимолил се на учителя да го пусне.

Учителят го пуснал и дори не го попитал нищо. Предводителят сам почнал да разказва:

- Когато дойдох преди години да говоря с учениците ти, предложих на всеки да стане управител на някоя провинция. Тези, които искаха повече им предлагах повече. След време ме предадоха и някои убих, но после те се съюзиха срещу мен и ме победиха. Изгубих всичко и сега искам да стана мъдър, за да разбера грешките си, да бъда праведен и добър в очите на небесата.

- А защо искаше да разрушиш манастира? – попитал го мъдреца.

- Дочух, че водата, която извира в двора е лековита и освен това златоносна, но ако ви бях избил, народа щеше да се вдигне срещу мен – отвърнал предводителят, и попитал:

- И постоянно ме измъчва един въпрос, защо последният монах не се съгласи на предложенията ми въпреки, че му предлагах най – хубавите неща?

- Когато дойде при тебе – казал мъдрецът - този ученик беше глухоням и въобще не те е чувал. Той постоянно се молеше да чува и това беше най-важноото за него. Сега вече чува и ако искаш можеш да му предложиш нещо.

- Но аз вече няма какво да му предложа – казал предводителят.

Мъдрецът поклатил глава и казал:

- Виждаш ли, когато предлагаш нещо, но няма кой да те чуе, защото съществува нещо по-важно за този на когото предлагаш, каквото и да му предложиш, няма да постигнеш резултат.

Сега можеш да оставиш сина си при нас, а ти отиди в някоя пещера в планината, край манастира. Ако след пет години си още там, пак ще поговорим.

С. Йоргакиев

 

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Поезия -> Философска
публикувана на: 2018-07-05
прочитания: 166
точки: 6 (виж далите точки)
коментари: 1 (виж коментарите)
препоръчано от: 2 (виж препоръчалите)

Вход