uFeel.me
За кого бие камбаната
Автор: kalatea,  14 април 2011 г. в 08:38 ч.
прочити: 362
„...затова недей да питаш
за кого бие камбаната:
камбаната бие за теб.”
Джон Дън


Към мъртвите не тегли диря времето.
Към живите я тегли – драснат залез,
кибритена бразда, сънливи хребети,
настръхнало море, граблива врана...

Нарамил си си ехото. Приготвил си
последна глътка пръст, постеля вино.
Забравил си къде се раждат хората,
но помниш, че на тихо се умира.

На тихо и на светло. Даже гилзите
приличат на кюлчета дръзко злато.
Войната е за теб. За теб са вдигнали
немигащият палец на приклада.

От утре ще вали. Съвсем очаквано.
До хрип е смешен този сняг през юни.
Гърдите ти са глухи, празни – ямите
на потните ти длани във кобура.

От утре ще вали. А днес е весело.
По дявола сте всичките! Cojones!*
Раздигайте си лозунгите, песните!
Гранатите са дъвчещи бонбони!

„Bandidos, бийте в мен!”. Не чуваш тътена.
В очите ти са пръснати поляни.
Не питай, hombre! Nada!*. Просто тръгвай.
За теб ще бие тази нощ камбаната.


*Cojones - нецензурна испанска дума. В определен контекст може да бъде разбирана като”страхливец”.
*Hombre – човече, приятелю; Nada - нищо


    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me