uFeel.me
Танцът на дванадесетте
Автор: BECTA,  24 декември 2012 г. в 08:27 ч.
прочити: 256

Пристига Новата като за бал:

в зелена рокля, с огнена карта.

С дванайсет принца Бог я е венчал,

дванадесет нагиздени момчета.


Със първия тъче тя губер мек

и после го застила по земята.

Стоят на топло куче и човек,

защото са замръзнали полята.


Със втория за вино и любов

във приказката наша става дума.

И млад, и стар долавят този зов,

застигне ли ги в къщи и на друма.


Със принца Март посрещат пролетта.

Когото кукувица го закука,

късмет му носи, сбъдва му мечта,

несбъднатото хвърля на боклука.


С четвъртия разлиства дървеса

и цветове след себе си посажда.

С дъждовните и мокри небеса

тя утаява всяка чужда жажда.


А с петия? Той толкова е фин!

Магия светла правят на Земята.

Танцува валс със своя принц любим

сред буйната забрава на житата.


Със шестия е самодива тя.

До тъмно по поляните палуват.

Събират свежи билки и цветя,

с отвари после болки да лекуват.


Със седмия прибира урожай.

Светулки им проблясват в тъмнината.

В огньове с неугасналата жар

мамул изпечен хвърля аромати.

 

И идва Август, месецът засмян,

със който се отдават на морето.

По нея той е от любов пиян,

защото е заченала детето,


което със Септември ще роди

и с много нежни ласки ще отгледа.

Тогава от вселената звезди

ще сбъдват чудесата за последно.


С десетия пак губер ще тъче –

в златисто и червено – много пъстър.

Природата в кафтан ще облече

и дарове градински ще откъсне.


Ноември ще посрещне с радост тук,

със дългото и циганското лято.

Ще пее песен звънкият капчук,

с която ще приспива пак житата.


И ето го Декември – горд юнак,

облякъл на гърба си бяла риза,

нахлупил пухкав Коледен калпак,

за своята невеста носи низа


от палави снежинки с кръгче лед.

Той с обич шията й ще закичи.

И после, като истински поет

на Бъдника словата ще нарича:


„ Да бъде Нова, Мирна и Добра,

каквато бе и Старата година.

И също като в детската игра,

по пъпка дрян за всекиго да има!\"

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me