uFeel.me
Новогодишна навалица
Автор: severianin,  1 януари 2013 г. в 10:42 ч.
прочити: 228

Часовниковата стрелка преряза в мрака
невидимата пъпна връв на времето смутено,
в настъпилата тишина мигът изплака
и новата забързана година бе родена.

...И някой тропна на вратата.
                                          Кой ли чука?
Не вярвам в дядо Коледа, не чакам гости вече,
затрупан е светът и няма път до тука,
приятелите ми от младостта са тъй далече.

Но вънка някой чакаше.
                                  И аз отворих.
И в миг моминска младост покрай мен притича,
и плисна смях из стаите, по коридора –
кои сте вие, весели момичета?

Елате тук, при мен, край старата камина.
Познах ви, нека вдигнем чаши с дъх на лято.
Днес всички чакат просто новата година,
а аз се радвам да посрещна цяло ято*.

Знам, ти си сидерическата, сиреч звездна,
до тебе там е също Нова, но тропическа,
онази идва от космическите бездни –
и тя е Нова – Нова галактическа.

Към мене вдига чаша Нова календарна,
и друга Нова да се чукнем вече чака,
онази там е Нова драконическа навярно,
кристален смях разсипва лунна Нова в мрака.

И още има – млади, приказно красиви,
по своя вечен път щастливо устремени...
Момичета, в нощта, когато си отивате,
не ме забравяйте, не тръгвайте без мене.

Ще свети под луната през снега пъртина,
ще бъде винаги отворена вратата,
светът край нас ще чака Новата година...

И само аз ще тръгна с вас – да ви изпратя.

________________


*
В астрономията различават сидерическа /звездна/, тропическа,
аномалистическа, драконическа, календарна и лунна година. Има галактическа година, която е равна на около 230 милиона календарни години, съществува и светлинна година, която няма времево, а пространствено измерение.

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me