uFeel.me
Не само...
Автор: severianin,  6 април 2013 г. в 08:01 ч.
прочити: 273


         “Тежко на онзи, който в морето вижда само вода,
           който не чува гласа на нямата природа, който в
           скалата вижда само камък!”
                         Надпис върху скала във Високите Татри

          “Ти не си само вода!”
                         Георги ДЖАГАРОВ, “Море”

 

От хоризонт до хоризонт – едно и също:
от тъмно-син берил до резеда,
безкраен порив и безкрайно връщане –
море, вода...
И не само вода!

От бездната и до възбог – била високи
и всеки връх – гранитен мрачен замък,
сред планини в четирите посоки –
озъбен камък...
Но не само камък!

Безкрайна степ, напукана от жажда:
едно поле без край околовръст
от пръст, осъдена до памтивек да ражда –
извечна угар...
Но не само пръст!

Като планински хребети прострени,
като поле без край, като море:
една стихия в теб, стихия в мене –
живот и страст...
Не просто битие!

Но ако всичко е не туй, което
изглежда под небесния зенит,
ако не е вода и сол морето,
и пръст – степта, и всеки връх – гранит;
не значи ли, че и законът вечен
от пръст по-силен, от гранит по-твърд
е отредил да имам край далечен,
минута сетна...

Но не просто смърт!

 

 

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me