uFeel.me
Начала
Автор: severianin,  21 февруари 2013 г. в 18:46 ч.
прочити: 285

                    \"Лампите са различни,
                      а светлината е същата.
                      Тя идва от другаде...”
                                   Джалал ал-Дин РУМИ, “Месневие манави” -
                                  “Поема за същността на всичко съществуващо”

...И от къде долита тя, безкрила?
Къде е истинското й начало?
Къде се ражда тази светла сила –
сребристо синкава и снежно бяла,
оранжево златиста, луннолика,
дете на изгрева, сестра на мрака?...
Как съществува всъщност?
Кой я вика?
Къде – невидимо-блестяща! – чака?

Не само светлината слънцекоса
е другадеродена тайна звездна.
Та кой би отговорил на въпроса
животът връх ли е, или е бездна,
къде е скрито времето безкрайно,
къде душата след смъртта се скита,
какво е вечността – велика тайна
или загадка, в нас самите скрита;
кои са истинските начала извечни
на онова, което ни обгръща –
непознаваемо – и тъй далечно,
различно – и безкрай едно и също?

Въпросите не дават нищо!
Само
подобно облаци пред нощен вятър
за миг откриват светло лунно рамо,
пропускат кратък лъч от светлината –
и пак завиват в дрипите си тъмни
декора на житейската ни драма...
...докато някъде далеч разсъмне.

Ако и утрото не е измама...

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me