uFeel.me
На бос крак
Автор: machkar,  27 октомври 2010 г. в 12:16 ч.
прочити: 307
На бос крак

На пейката във парка е.
Усмихва се.
Напук дъжда, готов да го удави.
Ръцете му са стиснати в юмруци.
Май никой никога не го е виждал
коравите си длани да разтваря.

Един вдовец не ходи по театри
или концерти, за да ръкопляска.
Не си подбира скъпи ресторанти,
за да държи сто прибора за хранене.

Накратко- няма нужда от дворец,
за да се чувства крал на самотата.
Но този не прилича на самотник.
Макар да са несресани косите му,
а дрехите- негладени и вехти.
Ала очите му са вечно топли.
Храна не търсят. Сити са. На обич.

Тъгата е по бръчкавите краища
на устните му. Тихо посинява,
но не успява камък да постигне.
Само усмивката не е достатъчна,
за да опитоми сълзите в него.

Оставя ги да си текат на воля
и си представя, че са дълги ноти.
Като ребра на акордеон припяват
гърдите му- тъй пъдят тишината.

Едно му е такова, танцувално.
И непрестанно шава със обувки
край гълъбите. Те не се страхуват.
Напротив- служат му за стъпки в танца.

В летенето им има още някой.
Перата им ушиват бяла рокля.
Не просто бяла. Булчинска. От утре.
Тепърва ще и` се кълне във вярност.

Минаващите сватбата не виждат.
А някакво човече в мръсно черно,
което се прегръща с лудостта си.
„ Горкото!”- казват някои със въздишка.
„ Пияница проклета”- съскат втори.

Не чува нито гък от гласовете.
Танцува бос по всеки дъжд и сняг.
Или по плочките на банята,
когато в тях водата е изстинала.

Той знае, че от топлите крака
Сърцето е студено. А не иска
на кубче лед да стане любовта
и времето набързо да я счупи.

На бос крак негова е всяка жажда.
Освен живот. И винаги в очите
на живите изглежда като призрак.

Ала душата на вдовец е друга
и дом за оцеляване не търси.
Пътува там, където са мечтите.
Спре ли в реалността,
ще бъде клетка.

Той стиска във юмруци любовта.
Изпусне ли я, вятър ще я грабне.
Пък вятърът, подобно на пръстта,
не позволява дъх да го догони.

Но вятърът в косите на мечтател,
дори да побелее, пръст не носи.
Вдовецът няма памет за смъртта.
Защото не си спомня да е раждан.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me