uFeel.me
КНИЖАРЯТ
Автор: mitivan,  22 юли 2012 г. в 14:24 ч.
прочити: 293
                            из  цикъл:“Съдби“
                                                                                                
                \"Искам да пея, както пеят
                птичките – без да се тревожа
                кои ме чуват и какво мислят.\"
                (из :“За любовта, божествена
                и земна“ - Руми)
                                                                                                  
               
Енергия – една и съща -
ни лоша, нито пък добра е;
излъчването ти се връща,
добре е твоя ум да знае!

Щом мразиш ближния, съседа,
поглеждаш брата си на криво;
не чакай теб с добро да гледа,
но връща ти го услужливо.                              
                                              
И чудиш се бедите, дето
стоварват ти се на главата,
защо те пак боли сърцето
и свива се душата свята!

Ти мислиш, че добър човек си,
а болестите ти дузина;                    
лишен от обич си, с комплекси,
най-ближния те пък проклина!

И пъшкаш, страдаш, гониш злото,
но то, уви, не си отива;
забравило е май доброто,        
пътеката към твойта нива;

обрасла тя е със трънаци -
необработена пустее -
леговища на змии, зайци,
наместо жито тук да зрее...
                                                              
Решаваш да я обработиш,
уви, от дългото седене,
след първа копка, ти се потиш,...
Настана време за ядене...

Нахранваш се добре и сито...
но... бурените избуяват,...                        
ще чакаш май на пусто жито,
щом устните ти се прозяват!

Тя, работата ще почака...
Не си свикнал от сън да бягаш,
дърво си нямаш -  имаш драка,
под сенчицата и полягаш!..
            *  *  *                                
Тъй отпуската се изниза...
Завърнал си се пак на стола,
по модата – със нова риза,       
с брада едва, едва набола!

Работиш, пъшкаш и се свиваш,
разчиташ на изгодна сделка...
и болката едва прикриваш
от близката колежка Елка!                

Но болката не си отива,
в полето с мисли те отвежда
при буренясалата нива
на твоята жена Надежда.

22 ноември, 2008 г.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me