uFeel.me
Blue devils *
Автор: severianin,  27 май 2012 г. в 07:40 ч.
прочити: 256

И вали, и вали синева...
И се стапя
в синевата контурът на зимния ден.
По косата ми бъдно и минало капят;
и пространства, и време валят върху мен.

И подгизва от “вчера” и “утре” просторът,
и небето е синьо, и въздухът – син;
синевата се стича на капки отгоре
и изчезва край слънцето – ален рубин.

И са приказно сини край мен снеговете,
син е острият абрис на моя живот,
светлосин и драпиран с два облака, свети
над главата ми бяла небесният свод.

Синева, синева...
Безобидна и свежа,
като стар стъклопис, като древен емайл,
като звук на китара, заглъхващ и нежен,
като синя тъга, като рядък гризайл...

В синьо време копнежно в подзвездните пазви
шепот син на забравена вечност у мен
синя стара-прастара легенда разказва...
И се стапя под залеза синият ден.

Синева, синева...
Пада синкаво здрачът,
никне в лунни отблясъци синя трева,
вятър син в сини клони задавено плаче
и се стича над мен синева, синева...

-------

Заглавието означава просто \"блус\". Фразата \"the blues\" (блус) идва от израза the blue devils (буквално сините дяволи), който означава духове на тъга и депресия. Едно от най-ранните срещания на фразата е в едноактния фарс на Джордж Колман \"Blue Devils\" (1798). В текстове на песни думата блус се използва за да опише чувство на тъга, меланхолия и депресия.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me