uFeel.me
БЪЛГАРИЙО, МАЙЧИЦЕ МИЛА
Автор: mitivan,  11 август 2012 г. в 19:16 ч.
прочити: 484
Българийо, майчице мила,
защо си главата склонила?

И сълзи горчиви днес лееш,
наместо песни да пееш?

Нали са ти живи децата,
все още е свободна земята;

тя дарове ражда богати,
та членство в Европа да плати!

„Децата ми, синко, са живи,
но работят по чуждите ниви;

на близки, далечни държави
и мене ме мъката дави,

че с тях са и внуците мили,
не тук, а там се родили.

Днес станали веч ученици,
на чужди се учат езици.

Къде ми са старите хора?
Заминаха за вечна отмора,

далече в отвъдния свят,
от болести страшни, от глад.

Ах, тази криворазбрана цивилизация
на съвременната демокрация,

мен, синко, в дълг ми вменява,
да стана преуспяваща държава.

Откакто съм влязла в Европа,
бедността на портата тропа,

децата ми привлече в емиграция,
принуди ме да правя интеграция,

между разните етноси тука
да приобщавам към светска наука,

на хора невежи децата,
по градове и по селата;

на навици, ред, дисциплина -
несвикнали от детска градина.\"

14 март 2012 г.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me