uFeel.me
1. ЧУВСТВО СТРАННО, НЕПОЗНАТО ЗА МЕН
Автор: mitivan,  6 юни 2013 г. в 20:10 ч.
прочити: 718
                                     На Х.
 
Мисли неясни пораждат тревога:
„Прав ли е пътят що съм извървял?“
Често споделям в сърцето пред Бога,
чувствата, дето към теб съм таял.

Бях беззащитен пред хорските хули,
чувах одумки, че съм горделив...
Сам се затварях в гранитени кули,
та да предпазя духа срамежлив.

Сред непрестанни кавги и раздори,
дето се случваха вкъщи пред мен,
изблици гневни се чуват по двори...
Тъй си израстнах плах, притеснен...

Бивах свидетел на клетви, закани...
Редки са гости шегата, смехът...
Несъвместими съдби са събрани,
в дом, дето царства омраза, страхът.
           * * *
Тежки години на бедност, в неволя,
често спохожда ме глад, нищета;
книгите жадно поглъщам на воля -
с тях пътешествам далеч по света!

На светлината на лампата газена -
с книга посрещах дори утринта,
а газта беше скъпа и пазена -
рано се ляга – щом падне нощта.

Ето, в такава една обстановка,
чувство странно, непознато за мен,
хей тъй, спонтанно и без подготовка,
кълнове пусна в един слънчев ден...

декември 2012
Mitivan

Информация: Творбата \"Чувство странно, непознато за мен\" е встъпление към поемата \"Юношеска любов\", към която принадлежат още следните части: \"Чаках те да дойдеш\", \"Спомени\", \"Сред цветята на довра\", \"Ученикът\", \"Дни и нощи по тебе копнеех\", \"От любов по теб се поболях\", \"Полски мак аленей край синчеца\", \"Юношеска любов (1)\", \"Във сърцето се ражда любов\", \"Ако може човекът да люби\".

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me